wtorek, 6 stycznia 2015

Hawajskie ciasto ananasowe

Drugi hawajski, sylwestrowy przepis. Tym razem przyszedł czas na deser :)

Znalezione obrazy dla zapytania hawajskie ciasto ananasowe

Składniki

120 g roztopionego masła
120 g masła (wyjmijcie wcześniej z lodówki)
0,5 szkl. brązowego cukru
0,5 szkl. cukru
3 szkl. świeżego ananasa pokrojonego w dużą kostkę
1,5 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jaja
łyżeczka aromatu waniliowego
niepełna szkl. mleka

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzać do 170 st.

2. W średniej wielkości misce zmieszać roztopione masło i brązowy cukier. Rozprowadzić na dnie okrągłej, 23 - centymetrowej blachy do pieczenia.

3. Ananasa osuszyć na papierowych ręcznikach. Rozłożyć na mieszance masła i cukru.

4. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sól i cynamon.

5. W dużej misce utrzeć miękkie masło z białym cukrem. Stopniowo dodawać najpierw jaja i aromat waniliowy (od czasu do czasu dobrze jest całość potraktować mikserem). Do tak przygotowanej masy dodawać mączną mieszankę na zmianę z zimnym mlekiem. Należy pamiętać o tym, aby skończyć na mące!

6. Ciasto piec do momentu aż wetknięta w nie wykałaczka będzie po wyciągnięciu zupełnie czysta. Mnie pieczenie zajęło ok. godziny.

7. Ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Okroić wokół krawędzi i odwrócić (najwygodniej jest przy tym użyć dużego, płaskiego talerza).

Podawać ciepłe. Wydaje mi się, że dobrze smakowałoby z bitą śmietaną, aczkolwiek ja jej w Sylwestra nie miałam ;)

Smacznego!

Przepis i zdjecie pochodza ze strony: http://allrecipes.pl/przepis/730/odwr-cony-placek-ananasowy-niny.aspx?o_is=LV

1 komentarz: