Drugi hawajski, sylwestrowy przepis. Tym razem przyszedł czas na deser :)
Składniki
120 g roztopionego masła
120 g masła (wyjmijcie wcześniej z lodówki)
0,5 szkl. brązowego cukru
0,5 szkl. cukru
3 szkl. świeżego ananasa pokrojonego w dużą kostkę
1,5 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jaja
łyżeczka aromatu waniliowego
niepełna szkl. mleka
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do 170 st.
2. W średniej wielkości misce zmieszać roztopione masło i brązowy cukier. Rozprowadzić na dnie okrągłej, 23 - centymetrowej blachy do pieczenia.
3. Ananasa osuszyć na papierowych ręcznikach. Rozłożyć na mieszance masła i cukru.
4. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sól i cynamon.
5. W dużej misce utrzeć miękkie masło z białym cukrem. Stopniowo dodawać najpierw jaja i aromat waniliowy (od czasu do czasu dobrze jest całość potraktować mikserem). Do tak przygotowanej masy dodawać mączną mieszankę na zmianę z zimnym mlekiem. Należy pamiętać o tym, aby skończyć na mące!
6. Ciasto piec do momentu aż wetknięta w nie wykałaczka będzie po wyciągnięciu zupełnie czysta. Mnie pieczenie zajęło ok. godziny.
7. Ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Okroić wokół krawędzi i odwrócić (najwygodniej jest przy tym użyć dużego, płaskiego talerza).
Podawać ciepłe. Wydaje mi się, że dobrze smakowałoby z bitą śmietaną, aczkolwiek ja jej w Sylwestra nie miałam ;)
Smacznego!
Przepis i zdjecie pochodza ze strony: http://allrecipes.pl/przepis/730/odwr-cony-placek-ananasowy-niny.aspx?o_is=LV

Składniki
120 g roztopionego masła
120 g masła (wyjmijcie wcześniej z lodówki)
0,5 szkl. brązowego cukru
0,5 szkl. cukru
3 szkl. świeżego ananasa pokrojonego w dużą kostkę
1,5 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jaja
łyżeczka aromatu waniliowego
niepełna szkl. mleka
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do 170 st.
2. W średniej wielkości misce zmieszać roztopione masło i brązowy cukier. Rozprowadzić na dnie okrągłej, 23 - centymetrowej blachy do pieczenia.
3. Ananasa osuszyć na papierowych ręcznikach. Rozłożyć na mieszance masła i cukru.
4. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sól i cynamon.
5. W dużej misce utrzeć miękkie masło z białym cukrem. Stopniowo dodawać najpierw jaja i aromat waniliowy (od czasu do czasu dobrze jest całość potraktować mikserem). Do tak przygotowanej masy dodawać mączną mieszankę na zmianę z zimnym mlekiem. Należy pamiętać o tym, aby skończyć na mące!
6. Ciasto piec do momentu aż wetknięta w nie wykałaczka będzie po wyciągnięciu zupełnie czysta. Mnie pieczenie zajęło ok. godziny.
7. Ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Okroić wokół krawędzi i odwrócić (najwygodniej jest przy tym użyć dużego, płaskiego talerza).
Podawać ciepłe. Wydaje mi się, że dobrze smakowałoby z bitą śmietaną, aczkolwiek ja jej w Sylwestra nie miałam ;)
Smacznego!
Przepis i zdjecie pochodza ze strony: http://allrecipes.pl/przepis/730/odwr-cony-placek-ananasowy-niny.aspx?o_is=LV
Mmm, zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuń