wtorek, 6 stycznia 2015

Kokosowy kurczak rodem z Hawajów

Przepis powstał w wyniku researchu odnośnie hawajskiej kuchni, który przeprowadziłam przy okazji przygotowywania Sylwestra ;)

Drugi, sylwestrowy przepis, również w zakładce "Kuchnia hawajska" po prawej. Znajdziecie tam deser :)






Składniki

4 pojedyncze piersi z kurczaka lub 2 podwójne (raczej takie większe)
1 łyżka posiekanego, pieczonego czosnku*
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
200 ml mleczka kokosowego (standardowo w puszce jest 400 ml,zatem połowę możecie wykorzystać przygotowując inne danie)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
słodka mielona papryka

Przygotowanie

1. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. W tzw. międzyczasie można już siekać cebulę, paprykę (oba rodzaje). Na pewno, jak ktoś ma, to wygodniej użyć blendera z rozdrabniaczem (ja od niedawna jestem dumną posiadaczką takowego - dostałam na Święta :D).

2. Smażyć piersi z kurczaka z każdej strony, aż się zarumienią (jeśli mamy podwójne, to należy je najpierw rozkroić na pół). 

3.  Do mięsa dodać uprzednio przygotowane warzywa. Smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. Wtedy wmieszać mleczko kokosowe i pieczony czosnek. Wszystko razem gotować ok. 5-10 min. 

Powoli można już rozgrzewać piekarnik do 220 st.

4. Patelnię zdjąć z ognia. Całość doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dobrze jest w trakcie próbować, żeby nie "zabić" charakterystycznego smaku mleczka kokosowego.

5. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Moim zdaniem najwygodniejsze jest ceramiczne z prostokątnym dnem. Mam takieo standardowych dość wymiarach czyli 22x30 cm.

6. Piec w 220 stopniach ok. 50 min lub aż kurczak będzie mięciutki.

Zajadajcie :) Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz