poniedziałek, 9 lutego 2015

Brownie piernikowe





Świąteczny, jeszcze bożonarodzeniowy przepis, ale jak dla mnie, to to ciasto można jeść przez okrągły rok :)

Poniższe składniki wystarczają na dwie małe, okrągłe blachy ciacha :D

Składniki 

200 g gorzkiej czekolady (dobrze sprawdza się Wedel)
200 g masła
200 g mąki pszennej
300 g cukru
4 płaskie łyżki kakao (najlepsze jest to z wiatraczkiem)
6 jaj
sól
2/3 łyżeczki mielonego imbiru
2/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki przyprawy do piernika
aromat śmietankowy lub waniliowy
szklanka orzechów włoskich

papier do pieczenia

Przygotowanie

1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następne odstawić do wystudzenia.

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (ciągle mieszać!), żółtka, masło z czekoladą, mąkę, kakao, wszystkie przyprawy. Wymieszać (najwygodniej zblendować) do uzyskania jednolitej masy.

3. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia dwóch okrągłych, niewielkich blaszek. Orzechy delikatnie posiekać; wysypać nimi wierzch ciasta.

4. Ciasto piec ok. 30 min. w temperaturze 180 st.

Voila! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz