Składniki:
500 g muli
oliwa z oliwek
2 cebule dymki (pokrojone w kostkę)
4 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
200 ml białego wytrawnego wina
4 pędy selera naciowego (pokrojone na ok. 2 cm kawałki)
150 g mrożonego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
biały mielony pieprz
4 łyżki siekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mule opłukać w zimnej wodzie; otwarte wyrzucić. Do garnka o szerokim dnie wlać oliwę z oliwek, a następnie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mule. Zalać całość białym wytrawnym winem.
Dodać seler, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. minuty. Gotowe mule przełożyć do miski, a do sosu, który został w garnku dodać zmrożone masło. Delikatnie mieszać.
Gdy masło się rozpuści, sos doprawić zmielonym białym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym sosem polać mule. Podawać z bagietką, najlepiej taką podpieczoną w piekarniku.
Proste, prawda? To do dzieła! :)
* przepis pochodzi z książki "Ryby są super" D. Wellman i K. Okrasy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz