piątek, 4 listopada 2016

Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim



Składniki

Sos tatarski

200 g pieczarek marynowanych (pokrojonych w drobną kosteczkę)
200 g ogórków konserwowych (również pokrojonych w drobną kosteczkę)
cebula (drobno posiekana)
2 jaja (ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę)
2 łyżeczki kaparów (pokrojone na półplasterki lub drobno posiekane)
2 łyżki musztardy np. Dijon lub Sarepskiej
8 łyżek majonezu
sól
pieprz
sok z połowy cytryny

Dorsz w cieście

1,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne
2 jaja
sól
pieprz
szklanka jasnego piwa
1 kg dorsza (najlepiej polędwicy)
cytryna
olej rzepakowy


Przygotowanie

Sos tatarski

Wszystkie pokrojone pieczarki, ogórki, jaja i cebulę włożyć do miski, dodać kapary, musztardę i majonez. Przyprawić pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.

Dorsz w cieście

Mąkę i proszek do pieczenia zmieszać w misce. Dodać paprykę mieloną, jaja, pieprz i sól, a następnie dolać piwo. Miksować aż do uzyskania masy o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dorsza umyć i, jeśli zachodzi taka potrzeba, wyfiletować. Następnie pokroić na ok. 3 cm kawałki. Oprószyć mąką. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i usmażyć na gorącym oleju. Z patelni zdejmować gdy nabiorą złocistego koloru. Tak przygotowane kawałki dorsza wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.

Podawać na ciepło lub zimno z sosem tatarskim i cząstkami cytryny.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz