Składniki
Sos tatarski
200 g pieczarek marynowanych (pokrojonych w drobną kosteczkę)
200 g ogórków konserwowych (również pokrojonych w drobną kosteczkę)
cebula (drobno posiekana)
2 jaja (ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę)
2 łyżeczki kaparów (pokrojone na półplasterki lub drobno posiekane)
2 łyżki musztardy np. Dijon lub Sarepskiej
8 łyżek majonezu
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
Dorsz w cieście
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne
2 jaja
sól
pieprz
szklanka jasnego piwa
1 kg dorsza (najlepiej polędwicy)
cytryna
olej rzepakowy
Przygotowanie
Sos tatarski
Wszystkie pokrojone pieczarki, ogórki, jaja i cebulę włożyć do miski, dodać kapary, musztardę i majonez. Przyprawić pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
Dorsz w cieście
Mąkę i proszek do pieczenia zmieszać w misce. Dodać paprykę mieloną, jaja, pieprz i sól, a następnie dolać piwo. Miksować aż do uzyskania masy o konsystencji ciasta naleśnikowego.
Dorsza umyć i, jeśli zachodzi taka potrzeba, wyfiletować. Następnie pokroić na ok. 3 cm kawałki. Oprószyć mąką. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i usmażyć na gorącym oleju. Z patelni zdejmować gdy nabiorą złocistego koloru. Tak przygotowane kawałki dorsza wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem tatarskim i cząstkami cytryny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz