niedziela, 1 stycznia 2017

Tarta z malinami i białą czekoladą



Składniki

150 g margaryny
260 g mąki pszennej 

1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao 

150 g białej czekolady
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)

1 łyżka śmietany 18%
50 ml śmietanki 30%

1 jajko
świeże maliny (w dowolnej ilości)


Przygotowanie

Posiekać margarynę, dodać mąkę, cukier puder, kakao, śmietanę 18% i jajko. Zagnieść, zlepić w kulkę, a następnie chłodzić przez pół godziny w lodówce. 

Wylepić ciastem formę do tarty (najlepiej sprawdza się ceramiczna), nakłuć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec ok. 20-25 min, a potem wystudzić.

Przygotować masę. Rozpuścić śmietankę z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodać mascarpone i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wylać na przygotowany spód ciasta. Na wierzchu ułożyć maliny. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin aż masa stężeje. 

Gotowe! Można się zajadać :)

*wpis inspirowany przepisem z bloga "Katerina&Kuchnia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz