niedziela, 7 grudnia 2014

Korma z kurczaka

Tym razem kuchnia indyjska :)

Danie bardzo aromatyczne, łatwe w przygotowaniu. 




Składniki

60 ml oleju rzepakowego
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
5 - cm kawałek świeżego imbiru, starty na tarce na dużych oczkach
5 - cm kawałek kory cynamonu
2 liście laurowe
po 1 łyżce mielonej kolendry i mielonej kurkumy
po 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i mielonego kminu rzymskiego
1,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
1 szk. sosu pomidorowego (najlepiej zrobić samemu z pomidorów bez skórki, czosnku i ziół,ale można też użyć passaty z ziołami z popularnego sklepu, którego nazwa rozpoczyna się na literkę B.)
1 łyżka stołowa cukru
szczypta soli
1 kg filetów z kurczaka pokrojonych w paski
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki niesolonych prażonych nerkowców
gotowany ryż do podania (podczas gotowania dobrze jest dorzucić do garnka łyżkę kurkumy lub curry, aby ryż zabarwił się na ładny żółty kolor jak na zdjęciu)
3 łyżki posiekanej kolendry (jeśli nie macie w domu świeżej, można też użyć mielonej)

Przygotowanie

1. W dużym żeliwnym garnku (lub też w innym ciężkim) na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć ok. 3 min., aż zacznie mięknąć. Dodać czosnek, imbir, korę cynamonu, liście laurowe, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne i kmin rzymski. Smażyć ok. minuty, aż przyprawy będzie czuć w całej kuchni :)

2. Wlać bulion i sos pomidorowy. Wsypać cukier,sól i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie deglasować garnek, zdrapując drewnianą łyżką, to co zdążyło przywrzeć.

3. Włożyć mięso. Całość wymieszać. Częściowo przykryć garnek i gotować na bardzo małym ogniu ok. godziny, aż mięso będzie mięciutkie i będzie się delikatnie rozwarstwiać, a sos zgęstnieje.

4. Ryż rozłożyć w ogrzanych miseczkach lub głębokich talerzach. Nałożyć kurczaka z sosem, udekorować kolendrą. Natychmiast podawać :)

Smacznego, moi drodzy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz