piątek, 5 września 2014

Pierogi z bobem i boczkiem




Składniki

30 dag mąki
letnia woda około 3/4 szklanki
1 łyżka oliwy
szczypta soli
30 dag bobu
1 cebula
10 dag boczek 
1/2 pęczka koperku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz

Przygotowanie

1. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i obrać z łupinek. Włożyć do miski i rozdrobnić za pomocą widelca. 

2. Połowę boczku pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Dodać do bobu, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. 

3. Na stolnicę wysypać mąkę i szczyptę soli. Dodać oliwę i stopniowo łączyć z wodą zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. 

4. Rozwałkować ciasto na cienki placek, a następnie wycinać szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku ułożyć farsz. Całość dokładnie zlepić. 

5. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3 min. od wypłynięcia. 

6. Pozostały boczek podsmażyć. Koperek posiekać. Tak przygotowanymi dodatkami udekorować pierogi. 


Gotowe :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz