Składniki
30 dag mąki
letnia woda około 3/4 szklanki
1 łyżka oliwy
szczypta soli
30 dag bobu
1 cebula
10 dag boczek
1/2 pęczka koperku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie
1. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i
obrać z łupinek. Włożyć do miski i rozdrobnić za pomocą widelca.
2. Połowę boczku pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną
cebulą. Dodać do bobu, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
ostrą papryką.
3. Na stolnicę wysypać mąkę i szczyptę soli. Dodać oliwę i
stopniowo łączyć z wodą zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do
rąk.
4. Rozwałkować ciasto na cienki placek, a następnie wycinać
szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku ułożyć farsz. Całość dokładnie
zlepić.
5. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3 min. od
wypłynięcia.
6. Pozostały boczek podsmażyć. Koperek posiekać. Tak
przygotowanymi dodatkami udekorować pierogi.
Gotowe :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz