Składniki
2 małe cukinie
1 średnia cebula
1 jajko
kilka łyżek mąki pszennej (ilość jest uzależniona od tego, na ile skutecznie odsączymy wodę z cukinii)
natka pietruszki lub koperek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Przygotowanie
1. Cukinię i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski i posypać solą, aby cukinia "oddała" wodę. Zostawić na ok. 10 - 15 min.
2. Odlać wodę. Posiekać natkę pietruszki (koperek). Czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Masę na placki przyprawić. Smażyć na dużej patelni jak placki ziemniaczane.
Miłego gotowania! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz