- 50 dag pieczarek
- 3,5 szklanki 3,2 % mleka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- pół pęczka lubczyku
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki pokroić na plasterki. Poddusić na patelni, aż puszczą wodę i ściemnieją. Przełożyć do wysokiego garnka.
2. Do przygotowanych pieczarek wlać 1,5 szklanki mleka. Zmieszać i lekko podgrzać.
3. Pozostałe mleko wlać do miski i zmieszać z mąką. Połączyć z pieczarkami. Podgrzać do lekkiego wrzenia. Dodać wodę jeśli sos jest zbyt gęsty.
4. Przyprawić solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem. Po zdjęciu z ognia dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.
Tak przygotowany sos nadaje się do dań mięsnych i warzywnych.
Voila! :)
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuń