Składniki
2 cukinie średniej wielkości lub 1 duża
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
pęczek natki pietruszki
masło
sól
pieprz
Przygotowanie
1. Kaszę podsmażyć na odrobinie masła, a następnie zalać wodą na wysokość dwóch palców nad kaszą. Gotować do miękkości na małym ogniu. Zostać do wystudzenia.
2. Mięso mielone dokładnie wymieszać z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i kaszą. Całość doprawić solą i pieprzem.
3. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posolić, rozłożyć na talerzu i poczekać aż wycieknie z nich woda.
4. Na skraju każdego plastra nałożyć farsz, a potem zwinąć w ruloniki (im ciensze plastry uda Wam się pokroić, tym łatwiej je zwijać; można skorzystać z maszynki do krojenia wędlin). Spiąć wykałaczkami.
5. Gotować na parze ok. 30 - 40 min (świetnie sprawdzi się zarówno parowar jak i kąpiel wodna na specjalnym sicie przeznaczonym właśnie do gotowania na parze).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz