poniedziałek, 23 września 2013

Galette ze śliwkami i kwaśnym jabłkiem



Składniki:

25 dag mąki pszennej
70 g masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cukru białego i szczypta soli
60 ml mleka
śliwki/kwaśne jabłka lub inne jesienne owoce

Przygotowanie:


W miseczce wymieszać rękami mąkę, sól i masło aż powstaną okruszki. Dodać jedno żółtko, znów zmieszać i wbić kolejne. Na konieć wlać zimne mleko.
2. Wyłożyć ciasto na stolnicę, oprószyć mąką i zagnieść. Uformować kulę, a następnie spłaczyć ją, zapakować w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.
3. W mięszyczasie przygotować owoce krojąc śliwki na połówki/jabłka na niewielkie cząstki. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
4. Ciasto wyjąć z lodówki, ponownie zagnieść a potem rozwałkować na cienki, okrągły placek. Ułożyć na nim przygotowane owoce. Wszystko posypać trzcinowym cukrem. Na koniec zagiąć brzegi do środka w niezbyt duże plisy. Posmarować je jeszcze rozkłóconym jajkiem i...
5. ... piec ok. 40 min. aż nabierze jasnobrązowego koloru.
Jak zawsze - życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz