wtorek, 17 września 2013

Żeberka po tyrolsku

Po wakacyjnej przerwie zachęcam do przygotowania żeberek po tyrolsku z kapustą kiszoną w marynacie na bazie...piwka :)




Składniki (na 2 spore porcje):

-60 dag żeberek wieprzowych
-0,5 kg kiszonej kapusty
-3 małe, kwaśne jabłka
-kminek
-oliwa z oliwek/olej rzepakowy

Na marynatę:

-łyżka gorczycy
-szczypta chilli
-1 duża cebula
-łyżeczka soli
-szklanka piwa

Przygotowanie:

1. Najpierw marynata, na którą składa się posiekana cebulka, piwo i przyprawy. Natrzeć nią żeberka (już umyte i wyporcjowane) i odstawić je do lodówki na 2 h.

2. Żeberka osuszyć (marynatę zostawić), a następnie smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, dolać marynatę. Zapiekać 40 min w 190 stopniach, co jakiś czas przewracając.

3. Kapustę kiszoną wymieszać z pokrojonym w plasterki jabłkiem i kminkiem. Dodać do żeberek i piec razem jeszcze godzinę.

Gotowe :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz