Po wakacyjnej przerwie zachęcam do przygotowania żeberek po tyrolsku z kapustą kiszoną w marynacie na bazie...piwka :)
Składniki (na 2 spore porcje):
-60 dag żeberek wieprzowych
-0,5 kg kiszonej kapusty
-3 małe, kwaśne jabłka
-kminek
-oliwa z oliwek/olej rzepakowy
Na marynatę:
-łyżka gorczycy
-szczypta chilli
-1 duża cebula
-łyżeczka soli
-szklanka piwa
Przygotowanie:
1. Najpierw marynata, na którą składa się posiekana cebulka, piwo i przyprawy. Natrzeć nią żeberka (już umyte i wyporcjowane) i odstawić je do lodówki na 2 h.
2. Żeberka osuszyć (marynatę zostawić), a następnie smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, dolać marynatę. Zapiekać 40 min w 190 stopniach, co jakiś czas przewracając.
3. Kapustę kiszoną wymieszać z pokrojonym w plasterki jabłkiem i kminkiem. Dodać do żeberek i piec razem jeszcze godzinę.
Gotowe :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz