Moje pierwsze, samodzielnie wykonane pierogi ! :)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
30 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
łyżka stołowa cukru
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka przyprawy typu "Ziarenka smaku"
400 g szpinaku
łyżka masła
200 g sera feta
ząbek czosnku
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać fetę, przyprawę typu "Ziarenka smaku", posiekany czosnek oraz pieprz.
2. Mąkę przesiać do jednej miski, a do drugiej wkruszyć drożdże i utrzeć je z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki.
3. Do mąki dodać wyrośnite drożdże, jaja, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostawić do wyrośnięcia.
4. Gotowe ciasto rozwałkować i wykroić szklanką krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi, a następnie układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
5. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 min. Podawać z barszczem czerwonym :)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
30 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
łyżka stołowa cukru
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka przyprawy typu "Ziarenka smaku"
400 g szpinaku
łyżka masła
200 g sera feta
ząbek czosnku
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać fetę, przyprawę typu "Ziarenka smaku", posiekany czosnek oraz pieprz.
2. Mąkę przesiać do jednej miski, a do drugiej wkruszyć drożdże i utrzeć je z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki.
3. Do mąki dodać wyrośnite drożdże, jaja, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostawić do wyrośnięcia.
4. Gotowe ciasto rozwałkować i wykroić szklanką krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi, a następnie układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
5. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 min. Podawać z barszczem czerwonym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz