Z cyklu: tanio i smacznie, czyli kuchnia ...oszczędnościowa ! :)
Składniki:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki wody
szklanka mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
tłuszcz do smażenia (lub nie przywierająca patelnia ;))
powidła śliwkowe lub syrop klonowy
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje mąki zmieszać. Dodać proszek do pieczenia.
2. Dolewać mleko ciągle mieszając. Nie dopuścić do powstania grudek!
3. Dodać cukier i cukier wanilinowy.
4. Wbić jaja, dodać olej. Ciasto zmiksować lub baaaardzo dobrze wymieszać tak by powstała konsystencja ciasta naleśnikowego.
5. Smażyć z obu stron aż zrumienieją. Podawać z powidłami śliwkowymi lub z syropem klonowym i cukrem pudrem.
Mniam! XD
Składniki:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki wody
szklanka mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
tłuszcz do smażenia (lub nie przywierająca patelnia ;))
powidła śliwkowe lub syrop klonowy
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje mąki zmieszać. Dodać proszek do pieczenia.
2. Dolewać mleko ciągle mieszając. Nie dopuścić do powstania grudek!
3. Dodać cukier i cukier wanilinowy.
4. Wbić jaja, dodać olej. Ciasto zmiksować lub baaaardzo dobrze wymieszać tak by powstała konsystencja ciasta naleśnikowego.
5. Smażyć z obu stron aż zrumienieją. Podawać z powidłami śliwkowymi lub z syropem klonowym i cukrem pudrem.
Mniam! XD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz