sobota, 30 marca 2013

Sałatka tabuleh

Kolejna odsłona kuchni bliskowschodniej. Tym razem sałatka tabuleh. Świeża, lekka i łatwa w przygotowaniu. Zapraszam do gotowania razem ze mną :)



Składniki:

1 szklanka wrzątku
0,5 szklanki kaszy bulgur lub kuskusu
1,5 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
2/3 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty
0,5 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 szklanki pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Kaszę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 30 min. bez przykrycia, aż wchłonie cały płyn. Dodać natkę, miętę, cebulę i pomidorki koktajlowe. Delikatnie wymieszać.

2. Polać sokiem z cytryny i oliwą/olejem, a następnie ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć, chłodzić w lodówce min. 2 godziny (ale nie więcej niż 24!). Wyjąć tuż przed podaniem.

Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz