Tym razem proponuję coś bliskowschodniego, a więc lahmacun. Łatwo przygotować, choć przyznaję, że trochę długo to trwa. Danie dobre na spotkania towarzyskie-łatwe do odgrzania w mikrofali. Co ważniejsze: szybko znika z talerzy ;) Miłego kucharzenia i...smacznego!
Składniki
Ciasto
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy extra vergine
około 1/2 kg mielonej jagnięciny/wieprzowiny
250 g jogurtu naturalnego
Składniki
Ciasto
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy extra vergine
Farsz
około 1/2 kg mielonej jagnięciny/wieprzowiny
3 ząbki
czosnku
2 gałązki
natki pietruszki + 4 łyżki siekanej do podania
2 łyżeczki soli morskiej i 1 łyżeczka świeżo
zmielonego czarnego pieprzu + opcjonalnie pieprz cayenne
1 zielona papryka
(około 20 dag) lub 1/2 papryki i 100 g cukinii
1 cebula
ćwiartki cytryny do skropienia
Sos
jogurtowy
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny
pieprz
łyżka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Ciasto: mąkę wsypać
do miski, wymieszać z solą. Zrobić niewielkie wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo
wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą.
Wlać oliwę z oliwek i zacząć wyrabiać ręką.
Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę
lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut (ważne!), aż ciasto będzie
gładkie i elastyczne. Miskę posmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta i pokryć ją
oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną
i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (24 - 29 st.) na około 1,5 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz: mięso wymieszać z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i posiekaną natką.
Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a dla uzyskania
bardziej ostrego smaku - pieprzem cayenne. Cebulę, paprykę i cukinię
drobniutko posiekać, bardzo dokładnie odcisnąć na
sitku (ważne!). Połączyć z mięsem.
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, a potem z każdej uformować kulkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 st.). Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm, podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i ułożyć 1/8 nadzienia. Piec przez 8 min. aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek.
- Podawać posypane natką pietruszki, skrapiane sokiem z cytryny i sosem jogurtowym. Kroić na kawałki lub zwijać w ruloniki.
Sos jogurtowy: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Można użyć miksera.
Powodzenia!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz