środa, 6 marca 2013

Koktajlowe clafoutis



zdj. pochodzi ze strony: http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl


Zapraszam do przygotowania koktajlowego clafoutis, czyli clafoutis w wersji z pomidorkami koktajlowymi :) Łatwo i szybko sie zapieka oraz co najważniejsze-rewelacyjnie smakuje :)

Składniki:

70 dag pomidorków koktajlowych (ja lubię te sprowadzane z Maroka)
4 jaja
czubata łyżka mąki pszennej
200 ml śmietanki
4 łyżki mleka
garść listków świeżej bazylii (ewentualnie 2 łyżki suszonej)
5 dag parmezanu
sól
czarny pieprz
masło do wysmarowania foremek

1. Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Foremki do zapiekania (z braku takowych można skorzystać z odwróconych "do gory nogami" pokrywek do naczynia żaroodpornego) posmarować masłem i ułozyć na ich dnie pomidorki (w dość sporych odstępach).

2. Jaja ubić trzepaczką, dodać mąkę, mleko i śmietankę. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsypać parmezan (pozostawić 2 łyżki na potem) i bazylię. Przyprawić i wymieszać.

3. Przygotowaną masę wylać na pomidorki. Całość posypać z wierzchu resztą parmezanu oraz czarnym pieprzem.

4. Zapiekać 20 min. (lub 30 min. jeśli mamy dużą foremkę).

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz