poniedziałek, 4 marca 2013

Keks pieczarkowy



Polecam danie-idealne na imprezę. Łatwo zrobić i przetransportować!

Składniki:

30 dag pieczarek
2 cebule
10 dag żółtego sera
czerwona papryka
2 małe pęczki natki pietruszki
czarny pieprz
1/2 kostki masła
4 jajka
20 dag mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej

Przygotowanie:

1. Zetrzeć ser, a paprykę pokroić w kostkę (nie za małą! ma to znaczenie jesli chodzi o efekt wizualny :P). Posiekać natkę pietruszki. Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na oleju wraz z posiekaną drobno cebulą.
2. Masło utrzeć z żółtkami i mąką z proszkiem do pieczenia. Wsypać resztę składników, a na końcu dodać ubitą z białek pianę. Doprawić pieprzem i solą i mieszać, aż powstanie lekko zwarta masa. Wyłożyć do keksówki (26x12 cm). Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Keks wyjąć z formy, przestudzić i pokroić w grube plastry.
4. Podawać na zimno lub na ciepło z barszczem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz