sobota, 16 lutego 2013

Dip czosnkowo-ziemniaczany z octem z białego wina

Składniki:

2 ziemniaki
5 dużych, świeżych ząbków czosnku
szczypta soli morskiej
1 żółtko
100 ml oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżeczki octu z białego wina

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotować w łupinkach do miękkości. Obrać czosnek i razem z dolą utrzeć w moździerzu. Dodać żółtko i wszystko bardzo dobrze wymieszać.

2. Powoli wlewać oliw (dosłownie po kropelce), przez cały czas ucierając tłuczkiem. Żółtko musi wchłonąć oliwę, jak podczas przygotowywania majonezu.

3. Ugotowane ziemniaki obrać z łupinek i przestudzić, następnie przecisnąć przez praskę i połączyć z czosnkowym majonezem.

4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić 4 łyżkami wody i przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem.

Gotowe! :)
Dip świetnie pasuje do mięsa, ryby z grilla, opiekanego chleba, chrupiącej bagietki oraz krakersów. 


2 komentarze: