Przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" Ricka Rodgersa, wyd. National Geographic.
Składniki:
2 pory (białe i jasnozielone części pokrojone w ukośne plastry)
1,5 l bulionu drobiowego
0,5 kg obranych, grubo pokrojonych ziemniaków
1 łyżeczka drobno siekanego rozmarynu
1 liść laurowy
świeżo zmielony pieprz
sól
zdj. pochodzi z bloga nietylkopasta.pl
Przygotowanie:
1. Oliwę rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu. Wsypać pory. Smażyć 5-6 minut, mieszając, aż się zeszklą. Wlać bulion, zagotować. Dodać ziemniaki, połowę posiekanego rozmarynu, liść laurowy i 1/4 łyżeczki pieprzu. Częściowo przykryć, zmniejszyć ogień do małego, gotować 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
2. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy. Za pomocą tłuczka rozgnieść ziemniaki na drobne kawałki. Posolić do smaku.
3. Zupę przelać do ogrzanych misek. Posypać pozostałym rozmarynem. Od razu podawać.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz