poniedziałek, 4 lutego 2013

Francuska zupa ziemniaczana z porami



Przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" Ricka Rodgersa, wyd. National Geographic.

Składniki:

2 łyżki oliwy
2 pory (białe i jasnozielone części pokrojone w ukośne plastry)
1,5 l bulionu drobiowego
0,5 kg obranych, grubo pokrojonych ziemniaków
1 łyżeczka drobno siekanego rozmarynu
1 liść laurowy
świeżo zmielony pieprz
sól



zdj. pochodzi z bloga nietylkopasta.pl

Przygotowanie:

1. Oliwę rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu. Wsypać pory. Smażyć 5-6 minut, mieszając, aż się zeszklą. Wlać bulion, zagotować. Dodać ziemniaki, połowę posiekanego rozmarynu, liść laurowy i 1/4 łyżeczki pieprzu. Częściowo przykryć, zmniejszyć ogień do małego, gotować 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

2. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy. Za pomocą tłuczka rozgnieść ziemniaki na drobne kawałki. Posolić do smaku.

3. Zupę przelać do ogrzanych misek. Posypać pozostałym rozmarynem. Od razu podawać.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz