sobota, 2 lutego 2013

Cannelloni z mięsnym farszem

Po baaardzo długiej przerwie wracam z pysznym cannelloni :D

Składniki:

opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
około 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego
30 dkg pieczarek
czerwona papryka
oliwa z oliwek
cebula
czosnek
kostka rosołowa
puszka pomidorów bez skórki
przecier pomidorowy
szklanka mleka
łyżka masła
łyżka mąki
pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku
ser żółty
listki świeżej bazylii

1. Mięso mielone podsmażamy na patelni na łyżeczce oliwy wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Obrane, pokrojone drobno pieczarki i  paprykę dodajemy do mięsa i dusimy. Można też dodać pieprz, sól czy zioła prowansalskie do smaku.
2. Kostkę rosołową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i dodajemy do składników na patelni. Doprawiamy do smaku i dodajemy przecier pomidorowy - około 2-3 łyżki. Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
3. Następnie robimy klasyczny sos beszamelowy. Wlewamy do nasmarowanego tłuszczem, żaroodpornego naczynia.
4. Makaron (bez wcześniejszego gotowania) napełniamy mięsnym farszem. Gotowe rurki układamy na wcześniej wlanym do naczynia sosie beszamelowym. Całość zalewamy sosem pomidorowym tak, aby makaron był całkowicie przykryty (do sosu najlepiej użyć pomidorów bez skórki z puszki). Wierzch posypujemy obficie startym na drobnych oczkach żółtym serem.
5. Zapiekamy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
6. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii i... gotowe!
Taka ilość wystarcza na cztery porcje :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz