Po dłuższej przerwie Camilla znów zaczyna gryźć. Tym razem zapraszam na guacamole!Skład podstawowy:
-2 miekkie, średniej wielkości awokado
- pól cebuli drobno posiekanej (wrecz startej) lub trzy dymki
- sok z połowy limonki
- pół pomidora bardzo drobno pokrojonego
- sól
- pieprz
- chili w proszku
Dla smakoszy ostrych wrażeń:
- wycisniety ząbek czosnku
- pieprz cayenne
Przygotowanie (w trybie ekspresowym):
1. Awokado rozgnieść dokładnie widelcem, skropić sokiem z limonki.
2. Dodać świeżo posiekaną cebulę, pokrojone drobno pomidory.
3. Przyprawić wedle uznania. Chili obowiązkowo. Czosnek i pieprz cayenne opcjonalnie.
4. Całość włożyć do miksera i zmieszać na średnio gładką masę.
5. I... gotowe! Świetnie nadaje się jako dip do krakersów chipsów, sałatek lub tortillas.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz