niedziela, 29 stycznia 2012

Żeberka w miodzie



Tym razem danie, które podbiło serce mojego męża. Ta dam ta ta dam... Proszę Państwa! Żeberka w miodzie!

Składniki:
- 1 kg żeberek,
- olej, najlepiej rzepakowy (bo najzdrowszy)
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia.


1. Pójść do masarni i wybrać żeberka. Wbrew pozorom lepiej wybrać te jasne. W miarę możliwości z niewielką ilością tłuszczu. Warto również sprawdzić ich sprężystość (naciskając palcami).
2. Żeberka pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Odstawić na ok. pół godziny. Zrumienić na gorącym oleju, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3. Na tłuszczu od smażenia żeberek dusić pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać miód, ocet, przecier pomidorowy. Przyprawić wedle uznania. Dusić 15 minut.
4. Zalać żeberka przygotowanym sosem, przykryć naczynie. Dusić do miękkości ok. 1,5 godziny (raczej dłużej niż krócej) w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st.

Alert, alert: nie zrażać się zapachem octu! Nie czuć go potem nic a nic! 
Proste?? No, to...do kuchni! Smacznego :D
P.S. Stwierdziłam, że nie potrafię robić zdjęć. Tak więc zamieszczam cudze :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz