środa, 4 stycznia 2012

Śledź królewski z kolorowym pieprzem



Śledzie mogę jeść na tysiąc sposobów i wcale mi się nie nudzą. Jak najczęściej je robię? Tak jak mój w tata w Święta Bożego Narodzenia :)

Składniki:

3 solone śledzie litewskie
1 cebula
1 szklanka wody
0,5 szklanki octu
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka pokruszonej gorczycy
po płaskiej łyżeczce pokruszonego czarnego, zielonego i czerwonego pieprzu
ziele angielskie
szczypta cynamonu
szczypta goździków
1 pokruszony liść laurowy

Przygotowanie:

1.Śledzie oczyścić, wyfiletować, wymoczyć. Potem pokroić na kawałki i ułożyć w słoiku. Przykryć lub przełożyć pokrojoną w plasterki cebulą.
2. Ocet i wodę wlać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Ostudzić. Śledzie zalać przygotowaną zalewą. Marynować 1-2 dni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz