niedziela, 28 września 2014

Kartoflak z grana padano






Składniki

60 dag ziemniaków
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki startego sera grana padano (nada się też parmezan)
50 dag mięs mielonego np. z szynki
2-3 łyżki śmietany 18 %
2 duże jaja
papryka słodka w proszku
pieprz
suszony tymianek
masło do wysmarowania naczynia (można użyć ceramicznego lub żaroodpornego)
olej rzepakowy

Przygotowanie

1. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Ugotować.

2. Cebulę usmażyć na rumiano.

3. Jaja roztrzepać w średniej wielkości misce, a następnie zmieszać z serem i ze śmietanką. Lekko posolić.

4. W dużej misce połączyć ziemniaki, mięso mielone i jaja ze śmietanką. Doprawić pieprzem, papryką oraz tymiankiem.

5. Całość przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia. Piec ok. 40 min. w temperaturze 200 st.

Done! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz