piątek, 5 kwietnia 2013

Ciabatta z rukolą, pepperoncini lub pestkami dyni

Ostatnimi czasy stałam się fascynatką wszelkich rodzajów ciabatty. Zatem prezentuję jej kolejne wcielenia :)


Składniki (na 4 spore porcje)

Ciasto:
400 g mąki pszennej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
300 ml ciepłej wody
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Dodatki:

wersja nr 1: rukola i pieprz cayenne
wersja nr 2: papryczki chilli pepperoncini
wersja nr 3: pestki dyni (opcjonalnie nasiona słonecznika-w domu miałam akurat słonecznik, więc na zdjęciu takaż wersja)

zmielony czarny pieprz, sól morska do smaku

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto zmieszać w dużej misce, a następnie zostawić na 1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.

2. Posypać mąką i na posmarowanej oliwą blasze formować podłużne, cienkie placki. Ułożyć dodatki, posypać przyprawami, a następnie...

3. ...włożyć do piekarnika na ok. 10 min (200 stopni, termoobieg). I gotowe! Ciabattki najlepiej smakują na ciepło :)

Miłego gotowania w ten jakże brzydki dzień!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz